Totul e chimie.

=)

Varul Nestins

                              images                    

 
 
Oxidul de calciu sau varul nestins (CaO) e ste o substanţă solidă,greu fuzibilă, de culoare albă. 
 
 
 
4df24020ca37ecc27e00000a

Obtinerea varului nestins

Oxidul de calciu se obține prin tratarea termică (arderea) la 1200°C a calcarului (carbonat de calciu) cu eliberare de dioxid de carbon:

         CaCO<==> CaO(s)+CO2(g) Q
                                                                 Calcar             var          dioxid 
                                                                sau  cretă        nestins     de carbon

Un astfel de proces se numeşte: prăjirea călcarului. Ambii produşi ai acestei reactii au utilizare largă. Astfel, din varnestins se obţine :varul stins Ca(OH)2.                CaO+H2O ==> Ca(OH)2      

                                               Materia prima pentru obtinerea varului nestins,calcarul –CaCO

images

In Republica Moldova cantităţi mari de var nestins şi dioxid de carbon sînt consumate la fabricarea zahărului. Iată de ce lîngă fiecare fabrică de prelucrare a sfeclei de zahăr funcţionează cîte 2 cuptoare producătoare de var nestins şi dioxid de carbon. În localitatea Vatra este o uzină modernă de producere a varului nestins. Fiecare cuptor produce zilnic 100-200 tone de var.

Cuptorul de prajire a varului

Cuptoarele au forma cilindrica,iar in partea de jos trec in forma cilindrica.

Cuptorul are inaltimea unei cladiri cu cinci etaje si este montat pe un inel de fonta fixat pe un fundament  de beton.Peretii sunt facuti din straturi duble cu o parte izolatoare,in exterior fiind acoperiti cu foi de otel sau cu inele de otel.Stratul intern este facut din caramida refractata,rezistenta la temperaturi mai mari de 1300*C.Diametrul cuptoarelor poate fi de la 4,5 pina la 6,5 metri.

In partea de jos a cuptorului este o gura pentru descarcarea continua a varului si alta pentru patrunderea aerului.

In partea  superioara a cuptorului sint aplasate instalatii speciale cu conuri de dispersare pentru introducerea in cuptor a calcarului calibrat sau a amestecului de calcar cu carbune.

                     Schema procesului in cuptorul de prajire  varului

7-16

Procesul de producere este continuu: de sus se mişcă calcarul rece, iar în contracurent-gazul fierbinte. Are loc schimbul de căldură, în care materia primă se declanşează,iar gazul se raceşte.

Ajungînd în zona de prăjire ,calcarul se descompune.Varul nestins solid, înfierbintat, se deplasează în jos, trecînd prin curentul de aer rece ce urcă în sus.Are loc şi aici schimbul de căldură: varul nestins se răceşte ,iar aerul se încălzeşte. Astfel,calcarul şi aerul reuşesc să se înfierbinte pînă ajunge în zona de prăjire (zona de mijloc). Varul nestins este descărcat prinn partea de jos direct pe transportor şi dus la depozit, iar dioxidul de carbon este purificat şi încărcat în butelii sub presiune.

 

                                                                   Cuptoare de prajire a varului

52700716

Principiile ştiinţifice ale producerii varului nestins

*continuitatea procesului

*mărunţirea

*contra- curentul

*schimbul de căldură

*mecanizarea

*electrificarea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: